Zonneboiler terugverdientijd

Zonneboiler terugverdientijd

Naast een goedkopere energieleverancier kiezen, kunt u met een zonneboiler flink besparen op uw energie rekening. Met name juist omdat het verwarmen van water, voor bijvoorbeeld een douche of een bad, één van de grotere energie verbruikers is in een huishouden. Daar waar een traditionele boiler juist een energie vreter is, verdient u uiteindelijk geld met een zonneboiler! En dit kan veel sneller gaan dan u aanvankelijk zou denken, maar is afhankelijk van;

 

–                    De aanschafprijs van een zonneboiler

–                    Uw douchegedrag

–                    De levensduur van een zonneboiler

 

Zeer gemiddeld

Een gemiddeld huishouden gebruikt gemiddeld genomen 30% van het gas voor het opwarmen van water. Wanneer we dan, op basis van de NIBUD gegevens kunnen stellen dat een gemiddeld huishouden ongeveer 100 euro per maand kwijt is aan hun gas rekening, kunt u dus al snel 30 euro per maand besparen. Dit betekend al snel 360 euro per jaar. Een zonneboiler kunt u dan ook al binnen enkele jaren compleet terug verdienen. Toch zijn dit zeer gemiddelde berekeningen. Laten we het eens wat specifieker bekijken.

 

Wat is een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, die wordt geplaatst op uw dak. Het koude water wordt in een boilervat voorverwarmd de warmte uit de zonnecollectoren. Afhankelijk van het soort zonneboiler en uw warm water verbruik, kunt u zo besparen op uw energie- rekening. Door een zonneboiler te combineren met een zogeheten hot-fill wasmachine,

die u ook op de warmwaterkraan kunt aansluiten; bespaart u nog meer warm water. In combinatie kan dit in veel gevallen een besparing opleveren van 50% op uw gasverbruik.

 

Kosten zonneboiler
De zonneboiler is echter wel relatief duur in aanschaf. De marktprijzen variëren van € 2500,- tot € 4000,-. Uitgaande van de eerder berekende besparing van 350 euro per jaar heeft u dan meer dan 10 jaar nodig om uw investering terug te verdienen. Maar de gemiddelde levensduur van een zonneboiler is echter tussen de 10 en 15 jaar. Dit maakt voor veel consumenten het investeren niet financieel interessant genoeg. Maar naast het financieel gewin kiezen veel consumenten er toch voor om een zonneboiler te laten plaatsen voor de verbetering van het milieu.

 

Daarnaast is een lagere energie rekening altijd prettig aan het einde van de maand.  Doordat de vraag langzaam maar zeker toeneemt op de markt is overigens de verwachting dat hierdoor de aanschaf prijzen van zonneboiler is de toekomst zullen dalen.